Lépcső építése házilag – Lépcső DIY

Szeretnénk néhány tippel, trükkel segíteni, ha valaki esetleg otthon szeretne lépcsőnek nekifogni.

Milyen magasak legyenek a lépcsőfokaink?

Először is fontos megnézni, hogy milyen magasságot kell átjárjunk a lépcsőnkkel. Ez fontos, hogy elég hely álljon a rendelkezésünkre, és e szerint tudjuk tervezni a lépcső formáját, irányát, lépcsőfokokat.

Például 280 cm belmagasság, és 20 cm födémvastagság esetén 300 cm emelkedést kell megoldjunk. Ha 16 lépcsőfokot szeretnénk, akkor 18,75 cm magasságúnak kell kennie egy foknak. Lépcsőfokok kiszerkesztésénél használjuk a 2M+L=63cm képletet,

ahol M a lépcsőfok magassága
L a lépcsőfok belépője

A fenti példánknál maradva a 18,75cm magasságból következően: 18,75*2 +L= 64
                                                                                                       64-37,5     = L
                                                                                                        26,5         = L
azaz a belépőnek 25,5cm mélynek kell lennie.  Így lesz kedvenc lépcsőnk kényelmes.
Erre érdemes figyelni, ha komfortos, sem túl meredek, sem túl lapos lépcső hibájába nem szeretnénk esni.
A 26 cm alatti szélesség már nem komfortos a lábnak, a 18 cm magasság feletti lépés szintén nem javasolt.

Ha lépcsőtervezés, kivitelezés előtt állsz, kérdd szakértő kollégáink segítségét az Élő Formáknál!

Milyen legyen a lépcsőnk szélessége?

Általánosságban elmondható, hogy egy 80cm széles helyen egy felnőtt, már kényelmesen el tud férni, azonban ilyen szélességet még nem javaslunk. A komfort, és a térérzetünket nagyban növeli, ha szélesebb, 95-110cm helyet hagyunk magunknak. Ez a döntés a bútorozásnál nagyon meg fogja hálálni magát, és nem kell a költöztetők szidalmait hallgatnunk ha egy ágyat, komódot kell az emeletre juttatni.

Miből legyen a lépcsőnk?

Gipszbeton

Manapság egyre gyakoribbak, népszerűbbek az úgynevezett gipszbetonból készült lépcsők, amik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan, szinte bármilyen forma kialakítható belőlük. Ha ilyen lépcsőt szeretnénk, mindenképpen kérjük szakember segítségét, ezt a technológiát otthoni körülmények között nehezen lehet kivitelezni.

Beton

A beton lépcsők nagyon stabilak, terhelhetőek. Bármilyen formában, amit zsaluzni tudunk kialakíthatók. Akár organikus formákban is gondolkodhatunk, csak kreativitásunk a határ. Fontos, hogy megfelelő vasalással lássuk el lépcsőnket, és tudnunk kell, hogy a beton igen nehéz, átlagosan 2200 kg/m3. Ezért mindenképpen érdemes statikussal egyeztetni a falba, lépcsőfokokba szükséges vasak méretéről, és arról, hogy házunk/födémünk szerkezete kibírja e ezt a súlyt. Hagyományos tégla szerkezetű házakban jó választás lehet. Könnyűszerkezetes házakban semmiképp nem javasolt gondolkodni benne.
Vas: Nagyon stabil, jól tervezhető, időt álló szerkezet alakítható ki belőle, manapság a drágának mondható lakatos munkával kell kalkulálni ebben az esetben

Fa

DIY lépcsőnket praktikusan fából készíthetjük. A fa kiválóan megmunkálható, lágy tapintású, meleg felület. A lépcső szerkezete legyen fenyőből, a lépcsőfokok kiválasztásánál a belső tér színvilágát érdemes figyelembe venni, de jellemzően bükk, tölgy, akác fokokkal találkozhatunk, de ahol a használat lehetővé teszi borovi fenyő is szóba jöhet.