Lakásfelújítási támogatás

Összeszedtük Nektek mit lehet tudni az új lakásfelújítási támogatásról. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020 (XI.25) korm rendelet alapján.

Mire lehet igényelni január 1 től az új lakásfelújítási támogatást?

Először is fontos tisztában lennünk a feltételekkel:

 

  •  A támogatásból szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni lehet a már meglévő otthonokat.
  • Az egyik legfontosabb feltétel, hogy legalább egy legfeljebb 25 éves gyermek (a 12. hetétől a magzat is számít) legyen a háztartásban.
  • A beruházás költségének felére vehető igénybe a támogatás. Tehát ha rendelkezel 6millió forintnyi számlával a nevedre, akkor veheted igénybe a maximális, 3M ft támogatást.
  • 3M ft a Maximum, de kisebb összegre is kérhető a támogatás.
  • Minden család csak egyszer veheti igénybe ezt a lehetőséget.
  • Mindenki igénybe veheti a lehetőséget ha gyermeket nevel: házaspárok, élettársak, egyedülállók, és elváltak is.
  • 25 éves életkorral kell számolni a megváltozott képességűek, gyodra jogosult gyermekek esetében.
  • Gyermekét egyedül nevelő szülő is igénybe veheti a támogatást.
  • A gyermekeket külön-külön nevelő elvált szülők a támogatáson is osztozhatnak, de ha a két szülő közül csak az egyik nevel gyermeket, akkor ő a jogosult.
  • 50-50 % ban szerepelhet a támogatáshoz leadott elszámolásban anyag és munkadíj. 

hogyan nyújtható be a kérelem, és meddig igényelhető?

A kérelmet be lehet majd nyújtani ügyfélkapu segítségével, postán, vagy kormányablaknál személyesen. A kérelmeket 30 napon belül kell majd elbírálnia az Államkincstárnak.
Érdemes a felújítást tervezőknek elgondolkodniuk, hogy honnan finanszírozzák a felújítást, mert elöször ki kell fizesd a felújításod, hogy utána vissza tudd igényelni a támogatást!
A felújítási támogatásnak komoly gazdaságfehérítő hatása lesz. Ennek örülünk! 

AZ élő formák kft. felkészült, és megfelelő partner tud lenni a kivitelezésben, ha igénybe szeretnéd venni a támogatást! Keress minket most, hogy biztos maradjon kapacitásunk segíteni neked is!

Néhány egyéb feltétel

Fontos, hogy a támogatás mértéke maximum 3millió forint. Ehhez először el kell költened 6millió forintot, amit a kiviteleződnek le is kell számláznia. ( Ne feledd: 50% anyag, 50% munkadíj ). Szem elött kell tartanod, hogy a számlát nem adhatja családtag, családtag vállalkozása, valamint nem haszálható olyan számla, amit a CSOKnál mág elszámoltatok.
Csak normál, 27%os ÁFA tartalmú számla használható fel, 5%os nem!

A számlákat a kivitelezés befejezését követően maximum 60 nappal kell bejelenteni, delegkésőbb 2022.december 31ig.

Jelenleg a támogatás köre még elég tágan értelmezhető lehet majd számítani később még pontosításokra.

támogatás menete

Ha már kitaláltad mit is szeretnél felújítani, meg kell keress egy ( vagy több ) kivitelezőt. Jó ha már ezen a ponton rendelkezel tervekkel, így meg tudod kímélni magad a későbbiekben sok kellemetlenségtől, vitától. 
Érdemes a tervre szerződni. Általában a kivitelezők jobban szeretik maguk beszerezni az anyagota kivitelezéshez, gyakran olcsóbban is hozzá tudnak jutni, mint egy magánember. Ezt a jelenlegi szabályozás nem támogatja,  az anyagszámlának is a nevedre kell szóljon. Erre érdemes figyelni.
Ha sikerült megállapodni, jöhet a kivitelezés, mely remélhetőleg mindkét fél elégedettségével zárul, kapsz egy számlát, amit ki is fizetsz. Ez után indíthatod a támogatás igénylését, melynek elbírálására az Államkincstárnak 30 nap áll rendelkezésére.

A folyósítást követő 180. napig a Kincstár jogosult a felhasználást ellenőrizni, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a kivitelezés elött, alatt , és után fényképpel dokumentáljátok a kivitelezést. Amennyiben mindet bíztok meg a kivitelezéssel, ezt mi automatikusan elvégezzük.